• OZNAM O ZÁPISE DO 1.ROČNÍKA V ŠK.R. 2024/2025
          • OZNAM O ZÁPISE DO 1.ROČNÍKA V ŠK.R. 2024/2025

          •       Vážení rodičia budúcich prvákov!

                 Pred samotným zápisom je možné vyplniť elektronickú prihlášku. Vyplneniu elektronickej prihlášky venujte náležitú pozornosť, nakoľko údaje z nej sa načítavajú do školského informačného systému, sú dôležité pre tlač dokumentov a vytvorenie rodičovských kont na prístup do EduPage. 

            Zápis do 1. ročníka v ZŠ s MŠ, Hlavná 175, Malčice sa uskutoční v čase od 8.apríla do 12. apríla 2024 (pondelok až piatok)) vždy od 12:30 do 14:00. 

            Zápis sa uskutoční podľa nasledovného harmonogramu:

            8.apríla  - 9. apríla 2024 – budúci prváci z obce Malčice

            10.apríla  - 12. apríla 2024 – budúci prváci z obce Kačanov

            K zápisu prineste:

            1. občiansky preukaz;

            2. rodný list dieťaťa;

            3. vytlačenú a oboma zákonnými zástupcami podpísanú elektronickú prihlášku. Ak si nie ste istí pri vyplnení elektronickej prihlášky, môžete ju vyplniť v škole s našou pomocou. Je potrebné, aby sa zápisu zúčastnili obaja rodičia. (Ak nie je možné, aby druhý zákonný zástupca z vážnych dôvodov žiadosť podpísal, alebo sa zúčastnil zápisu, v škole vyplníte čestné prehlásenie);

            4. v prípade, že dieťa absolvovalo akékoľvek vyšetrenie v Centre pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie alebo v Centre špeciálno-pedagogického poradenstva a prevencie, aj kópiu správy z vyšetrenia (týka sa to aj dobrovoľného orientačného vyšetrenia školskej zrelosti v materskej škole);

            5. akékoľvek ďalšie dokumenty, ktoré by mohli pomôcť k úspešnému začleneniu Vášho dieťaťa do školy (napr. správy z odborných vyšetrení v prípade vážnejších zdravotných problémov).

            Upozorňujeme, že:

            1. zápisu sa musia zúčastniť všetky deti, ktoré k 1. septembru 2024 dosiahnu vek 6 rokov 

            2. zápisu sa musia opätovne zúčastniť aj deti, ktoré mali v školskom roku 2023/2024 predĺžené predprimárne vzdelávanie v materskej škole

            3. odklad povinnej školskej dochádzky od 1.1.2021 v ponímaní ako do roku 2020 neexistuje. Túto problematiku rieši zákon č. 209/2019 Z. z.  Zákonným zástupcom budúcich prvákov odporúčame obrátiť sa na riaditeľku MŠ, v ktorej kompetencii je povoliť predĺženie predprimárneho vzdelávania dieťaťa. Aj v takom prípade je však nutné vyplniť elektronickú prihlášku a informovať základnú školu o skutočnosti, že dieťa bude mať predĺžené predprimárne vzdelávanie.

            4.  dlhodobý pobyt v zahraničí nie je dôvodom na odklad povinnej školskej dochádzky. Zákonný zástupca musí svoje dieťa zapísať do školy v SR, ktorú si vyberie. Následne podá žiadosť o povolenie štúdia v zahraničí riaditeľovi školy, kde je dieťa zapísané a požiada školu v krajine, kde býva a ktorú dieťa navštevuje, aby potvrdila dochádzku dieťaťa do školy. Zákonný zástupca toto potvrdenie doručí riaditeľovi školy v SR, kde bolo dieťa zapísané. 

            Ak chcú rodičia zapísať do školy dieťa mladšie ako šesť rokov, budú potrebovať žiadosť, ktorej súčasťou budú súhlasné vyjadrenia pediatra a odborného zamestnanca centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencieBez týchto vyjadrení riaditeľ školy nevydá rozhodnutie o predčasnom zaškolení.

             

        • Noc s Andersenom 2024
          • Noc s Andersenom 2024

          •      Noc s Andersenom je obľúbené medzinárodné podujatie, ktoré sa organizuje pri príležitosti výročia narodenia dánskeho rozprávkara - Hansa Christiana Andersena.

                   Naša škola sa do tohto podujatia zapojila po 1.-krát. Nerealizovali sme ho prespávaním v škole, ale pripravili sme si zaujímavé aktivity počas celého poobedia, ktoré trvali až do večerných hodín. Tohto popoludnia sa zúčastnili žiaci IV.A spolu so žiakmi VI.A triedy. Vytvorili tri skupiny s označením – „Cínový vojačik, Škaredé káčatko a Biela labuť“.

               Žiaci spoločne v skupinách vytvárali projekty venované autorom detskej knihy – vyžrebovali si H.Ch.Andersena, G.Futovú a P.Dobšinského. Jednotlivé osobnosti v závere aktivity odprezentovali svojim spolužiakom.

                 Spoznávali hrdinov klasických a moderných rozprávok, či hrdinov z gréckej mytológie cez interaktívne cvičenia vytvorené v aplikácii wordwall.

                 V priestoroch školskej knižnice rozšifrovali diela Hansa Ch.Andersena a zvládli aj skúšku trpezlivosti – s cestovinovou abecedou. Milou bodkou tohto popoludnia bola rozprávka Dievčatko so zápalkami, počas ktorej sme vyriešili niekoľko logických rébusov.

             

        • DEŇ NARCISOV 2024
          • DEŇ NARCISOV 2024

          •         Aj tento rok sa naša škola pridala k mnohým, ktorí chcú svojou troškou prispieť k zbierke organizovanej Ligou proti rakovine 28-krát. V nie najkrajšom počasí sa vybrali do obce i do spádovej obce Kačanov naši žiaci v doprovode pedagogických asistentov.

                   Aj touto cestou by sme sa chceli žiakom i asistentom poďakovať. Za nás všetkých, ale i za tých, ktorí sú často odkázaní na pomoc tejto jedinečnej zbierky.

            Ďakujeme každému, kto si dnes pripol žltý narcis, symbol Dňa narcisov.

          • Svetový deň zdravia

          •      V roku 1950 vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia dátum 7.4. za Svetový deň zdravia. Zdravie predstavuje jednu z najdôležitejších ľudských hodnôt. Pohyb a zdravá strava podporujú nielen udržanie zdravia, ale aj  pôsobia v rámci prevencie vzniku viacerých ochorení. Keďže zdravie človeka je pre kvalitu života nesmierne dôležité, je našou povinnosťou chrániť si ho.

                 Žiaci sa počas tohto dňa pod vedením učiteľov venovali každej oblasti zdravia. V niektorých triedach učitelia pripravili pre žiakov ochutnávku ovocia a rôznych druhov zeleniny aj menej známych – dostali informácie o dôležitosti prijímania dostatočného množstva zeleniny a ovocia. Na základe informácií žiaci vytvorili plagát na tému: „Čo robím pre svoje zdravie!“ alebo potravinovú pyramídu a to tak, že z množstva potravín formou obrázok vyberali zdravé potraviny. Na posledných hodinách si niektorí žiaci aj zacvičili.

        • Veľkonočné prázdniny
          • Veľkonočné prázdniny

          • Začiatok veľkonočných prázdnin je 28. marca 2024 (štvrtok) a končia 2. apríla 2024 (utorok). Nástup do školy je 3. apríla 2024 (streda).

                      Prajeme Vám pokojné prežitie veľkonočných sviatkov.

          • Deň učiteľov

          • Pri príležitosti Dňa učiteľov žiaci našej školy pod vedením p.učiteliek pripravili symbolické darčeky pre svojich vyučujúcich. 

        • Svetový deň vody
          • Svetový deň vody

          •      Svetový deň vody (angl. World Water Day) je určený na 22. marca už od roku 1993  a vyhlasuje ho každoročne Organizácia Spojených národov (OSN).

                 Tento deň sme si v našej škole pripomenuli v rámci tematického vyučovania. Žiaci so svojimi triednymi učiteľmi rozprávali o dôležitosti pitnej vody pre život a zdravie každého živého organizmu na našej planéte. Dozvedeli sa tiež o kolobehu vody, o tom, aká je voda pre nás vzácna, aká je to zdravá tekutina na pitie oproti sladeným nápojom, ale aj aké sú základné pravidlá pitného režimu.

                 Riešili rôzne zaujímavé úlohy o vode, diskutovali o tom, ako môžu chrániť vodné zdroje pred znečistením, a ako môžu šetriť vodou.

                 Okrem toho si pozreli prezentáciu o vode a mladšie deti si zaspievali aj peknú pieseň „Zdravá voda“.  Takisto vypracovali postery -  kolobeh vody v prírode alebo na čo všetko potrebujeme vodu. Na znak podpory tohto dôležitého dňa deti prišli do školy v modrom oblečení.

                 Žiaci IV.A triedy si prezreli prezentáciu o zaujímavostiach o vode. Dozvedeli sa, že na planéte Zem je nemenné množstvo vody, ktorá cirkuluje. Spoločne si vytvorili model takéhoto kolobehu. Modely vystavili na Slnku, čím si mohli overiť, že obal s vodou sa zarosil, a že sa voda postupne menila na kvapky a stekala opäť dole. Tak, ako v prírode. Na záver dňa si vytvorili kvapky a porozprávali príbeh o putovaní jednej takejto kvapky.

        • Súťaž v hre dáma
          • Súťaž v hre dáma

          •      V utorok, 26.03.2024, sa v našej novovzniknutej školskej študovni uskutočnil prvý ročník súťaže v spoločenskej hre – v dáme. Sily si zmerali žiaci I., ale aj II.stupňa. Do tohto prvého ročníka sa zapojili štyria žiaci II.stupňa a šiesti žiaci I.stupňa.

            Mladších žiakov zastupovali - Máriusz Mezei, Seimon Horváth, Vanesa Ujlakyová, Ryan M.Tancoš, Kristínka Balogová, Matúš Tancoš. 

            Matúš Tancoš - druhák, sa medzi štvrtákmi vôbec nestratil, bol rovnocenným súperom. O veľmi pekný, napínavý a sústredený súboj  sa postarali Vaneska Ujlakyová so  Seimonom Horváthom.

            Za starších žiakov sa do turnaja prihlásili Martin Makula /IX.A/, Simon Bendik a Branko Kalkous z VIII.A a Tomáš Tancoš zo VI.A triedy. Aj napriek tomu, že sa chlapci navzájom veľmi dobre poznajú a sú kamaráti, naozaj si nič nedarovali, okrem dobre mienených rád. Tie najlepšie rozdával Branko K.

            Počas viac ako dvoch vyučovacích hodín žiaci ukázali svoje logické myslenie a rôzne stratégie hier. Rozmýšľali nahlas, snažili sa predvídať kroky svojho súpera. Hralo sa spôsobom každý s každým, zapisovali sa body a ich postupné sčítavanie umocňovalo súťaživú atmosféru. Deti zažívali výhry i prehry. Sily boli veľmi vyrovnané.

            Konečné poradie žiakov I.stupňa je:

            Ryan M. Tancoš, Matúš Tancoš, Mariusz Mezei, Vaneska Ujlakyová, Seimon Horváth, Kristínka Balogová.

            Konečné poradie žiakov II.stupňa je:

            Martin Makula, Simon Bendik, Tomáš Tancoš, Branislav Kalhous.

            Bol to síce prvý turnaj, ale na základe tejto skúsenosti a veľmi dobrej atmosféry veríme, že v tejto minitradícii budeme pokračovať.

        • ROZPRÁVKOVÉ  ČÍTANIE
          • ROZPRÁVKOVÉ ČÍTANIE

          •      Čítanie je zrakové vnímanie textu, alebo reprodukovanie nahlas písaného alebo tlačeného textu. Zbehlosť v čítaní spolu s písaním tvoria základný predpoklad gramotnosti človeka. Schopnosť dobre čítať je v súčasnosti kľúčovou kompetenciou pre dosiahnutie úspechu každého dieťaťa, a to najmä úspechu v škole. Deti, ktoré veľa čítajú sa veľa dozvedia, rozširujú si slovnú zásobu, predstavivosť, pracujú s fantáziou, prežívajú empatiu, zažívajú zábavu, možno sa aj upokoja v dnešnom uponáhľanom svete, preto pri príležitosti „marec mesiac kníh“ si žiaci špeciálnych tried vybrali knihu s názvom Bola raz jedna trieda od autorky Kristy Bendovej.

                 Žiaci si knihu spoločne pod vedením triednych učiteľov prečítali a nakoniec zhodnotil, že čítanie kníh nie je vôbec nudné, ale práve naopak....  V tomto mesiaci sa čítalo viac ako inokedy. Žiaci zapojení do tejto aktivity si čítanie z knihy Kristy Bendovej veľmi pochvaľovali. 

          • Riaditeľské voľno

          •    Dňa 20.03.2024 (streda) udeľuje Riaditeľstvo  ZŠ s MŠ Malčice  žiakom základnej školy okrem žiakov 9. ročníka riaditeľské voľno z dôvodu uskutočnenia celoslovenského testovania žiakov 9. ročníka základných škôl pod názvom Testovanie 9 2024.

            Prevádzka materskej školy je nezmenená.

        • Eduma – online živá knižnica
          • Eduma – online živá knižnica

          •      Online živá knižnica, portál autentických príbehov zo života ľudí, je inovatívny vzdelávací portál, ktorý využíva najstaršiu a veľmi efektívnu metódu vzdelávania - storytelling. Učenie cez rozprávané príbehy je jedným z mála nástrojov, ktorý dokáže vzdelávať a zaujať všetky učiace sa typy detí a mladých ľudí. Vo viacerých krajinách je bežnou súčasťou formálneho vzdelávania, keďže ide o najinteraktívnejšiu formu procesu učenia sa.

            Naša škola je jednou z 13 škôl, ktorá získala bezplatný ročný prístup do Online živej knižnice pre školy aj vďaka zbierke študentov Lýcea C. S. Lewisa v Bratislave.  

                   Ďakujeme.

        • Čítame pre radosť
          • Čítame pre radosť

          • ,,Ak chcete mať múdre deti, čítajte im rozprávky.

            Ak chcete mať ešte múdrejšie deti, čítajte im viac rozprávok.“

            Albert Einstein

                 Naša škola sa prihlásila do rozvojového projektu ,,Čítame pre radosť“ a bola úspešná. Cieľom tohto projektu je posilnenie pozitívneho vzťahu ku knihám a k čítaniu, a budovanie čitateľského sebavedomia u mladších žiakov, pričom hlavným cieľom je zriadiť triedne knižnice. Vďaka finančnému príspevku vo výške 1000 eur sme zriadili 4 triedne knižnice.

                 Knihy nám otvárajú bránu k múdrosti a rozširujú naše obzory, robia nás aj lepšími ľuďmi, ale príjemne si pri nich aj oddýchneme. A aj preto sa snažíme viesť aj naše deti k láske ku knihám. Do knižníc sme vybrali rôzne knižné tituly podľa čitateľskej úrovne žiakov, ich záľub a odporúčaní tak, aby pôsobili pre deti lákavo a boli im dostupné.

                 Veríme, že triedne knižnice sa stanú stabilnou súčasťou našich tried, miestom pre oddych, fantáziu i zážitok.  

        • PRÍRODOVEDA ZÁŽITKOVO
          • PRÍRODOVEDA ZÁŽITKOVO

          •      Počas našich hodín prírodovedy veľmi radi využívame praktické cvičenia. Prostredníctvom aktivít sa učíme zážitkovo – bádame, skúšame, overujeme. Tentokrát sme si na „vlastnej koži“ vyskúšali, ako nám jednoduché stroje uľahčujú život. Spolužiačka Kristínka nám  na hodinu požičala svoj bicykel, pomocou ktorého sme si vyskúšali výhody naklonenej roviny, a súčasne sme si ukázali ozubené kolesá a súkolesie. Pomocou detskej skladačky sme vytvorili aj vlastné súkolesia. Doska, ktorú nám zabezpečil pán školník, nám slúžila nielen ako naklonená rovina, ale aj ako hojdačka, teda  páka. V závere sme si zostavili a vyskúšali aj vlastnú kladku.

                                                                                                                                    Žiaci  IV.A

        • MOBILNÉ PLANETÁRIUM
          • MOBILNÉ PLANETÁRIUM

          •      Prenosné digitálne planetárium je spôsob, ako obohatiť výučbu v škole zábavnou, atraktívnou a zážitkovou audiovizuálnou formou. Dňa 7.marca 2024 našu školu navštívili zamestnanci Hvezdárne v Michalovciach s mobilným planetáriom. Planetárnu kupolu rozložili v telocvični. Kupola má kapacitu 25 osôb, takže sme sa rozdelili na dve skupiny. Program premietania bol zameraný na planéty slnečnej sústavy a vesmír. Informácie boli sprostredkované zábavne, jednoducho, a predovšetkým veľmi autenticky. Tento program bol pripravený pre žiakov prvého stupňa a podľa ich bezprostredných reakcií to bolo veľmi pútavé. Ďakujeme za zážitok.

        •              Jarné prázdniny - oznam
          • Jarné prázdniny - oznam

          •  

             

            Jarné prázdniny pre Košický kraj sú v termíne

            od 26. februára do 1. marca 2024.

            Nástup do školy je 4. marca 2024 (pondelok).

        • SPÁJAME TRADIČNÉ SO SÚČASNÝM
          • SPÁJAME TRADIČNÉ SO SÚČASNÝM

          •      V tomto školskom roku sme štvrtáci. Máme už viac skúsenosti, ako keď sme začínali svoju školskú púť. Mnohé povinnosti už zvládame ľahšie, a tak sa snažíme aj počas vyučovacích hodín zapájať do mnohých nových aktivít. Najnovšie sme na hodinách literatúry spojili dva projekty - KUBO EDUDigitálny žiak.

                 Projekt Digitálny žiak podporuje aktívne zapájanie digitálnych zariadení    do samotného vyučovacieho procesu. KUBO je originálna slovenská digitálna knižnica plná detských kníh. Veríme, že aj v digitálnom svete môže byť zážitok  z čítania vizuálne príjemným a podnetným. Aj  preto v knihách  v KUBO-vi je kladený dôraz nielen na slovo, ale aj na ilustrácie a grafické spracovanie.

                 Na prvej hodine sme si prezreli prostredie KUBO-vej knižnice. Našli sme v nej knihy, o ktorých sme si mysleli, že existujú len ako filmové rozprávky. Tešíme sa na komiksy, ktorých je v knižnici dosť. Hodina, na ktorej pracujeme s digitálnymi zariadeniami a programom KUBO, nám ubehne veľmi rýchlo.

                 Veríme, že takýchto hodín bude veľa. Ako prvú domácu úlohu sme si vybrali knihu Malá princezná autora Jána Uličianského.    

                                                                                                                                                              IV.A

               

        • ABY NÁM V ZIME TEPLO BOLO – TVORIVÁ SÚŤAŽ
          • ABY NÁM V ZIME TEPLO BOLO – TVORIVÁ SÚŤAŽ

          •      Dni sú v zime krátke, skoro sa stmieva, a tak sme pre žiakov školy vyhlásili tvorivú súťaž, v rámci ktorej mohli so svojimi rodičmi, ale aj so svojimi učiteľmi vytvoriť čokoľvek, čo si v zime môžeme obliecť a čo nás zahreje.

            Súťaž je ukončená a my sme vybrali víťazné práce v dvoch kategóriách - individuálne práce a skupinové práce:

            Skupinové práce

            1.miesto:       trieda III.B

            2.miesto:      trieda  I.A

            3.miesto:      ŠT 2

             

            Individuálne práce

            1.miesto:     S.Tancošová III.A, K.Balogová  IV.A  

            2.miesto:    M.Kaloková I.B, M.Telváková IV.A

            3.miesto:    R.Tancoš   III.A, S.Makulová  III.B 

             

                                                                                                   Blahoželáme!

          • Oznam

          •      Z dôvodu pokračovania prác na odstránení havarijného stavu na vykurovacom systéme v Základnej škole s materskou školou, Hlavná 175, Malčice sa predlžuje distančná forma vzdelávania pre žiakov základnej školy do 19.02.2024.

            Nástup žiakov do školy je 20.02.2024 (utorok).